Cum aplicam cuartul sau intaritorul de pardosea corect?
1) Turnarea placii din beton armat se executa conform proiectului sau caietului de sarcini. Indreptarea suprafetei si aducerea la cota din proiect se face cu rigla vibranta sau alta tehnologie.
2) Se asteapta aprox. 2 – 6 ore pentru ca procesul de intarire a betonului sa fie initiat. Momentul inceperii finisarii prin driscuire mecanica elicopterizata (sau manuala) va incepe cand o persoana de aprox. 75 - 80 kg lasa o amprenta in betonul turnat de aproximativ 8-10 mm adancime la apasarea prin calcare .
Intervalul de timp de asteptare este dat de temperatura mediului ambiant, tipul de beton si gradul de aditivare.
3) Se face o prima driscuire prin elicopterizare a suprafetei de beton (fara cuart) pentru uniformizarea suprafetei. Dupa aceasta operatie nu mai trebuie sa existe baltiri de apa pe suprafata betonului.
4) Se trece la presararea cuartului la un consum de 4-5, 5 kg/mp, manual sau cu dispersor semiautomat si se elicopterizeaza permanent pana la gradul de finisare dorit. Se driscuieste mecanic pana se inglobeaza intreaga cantitate de cuart in masa betonului si suprafata devine uniforma cu aspect lucios.
In cazul in care priza betonului se dezvolta rapid si este foarte cald, se poate adauga apa prin pulverizare de maxim 1litru/mp.
5) Dupa intarire, cand se poate calca pe suprafata, se executa o pulverizare cu apa.
Daca uscarea este rapida, se pulverizeaza apa pe suprafata dupa aproximativ 4 ore de la driscuire si inca 4 zile suprafata se va mentine uda.
Ce efect benefic are nisipul de cuart prin elicopterizare?
Trebuie mentionat faptul ca rezistenta la compresiune este data de rezistenta betonului suport in cea mai mare masura. Marca betonului trebuie sa fie minim B200. Poate fi aplicat si peste sape de minim 3 cm armate. Este imposibil ca rezistenta la compresiune sa fie data de acest strat de 1-3 mm de cuart. Principalul efect benefic al acestor cuarturi pentru elicopterizare consta in faptul ca asigura pe toata suprafata betonului proaspat turnat o pelicula de beton rezistent la uzura si frecare, nu are fisuri si obtineti o pardosea frumos finisata. Daca este cuart colorat aveti o pardosea decorativa dar la fel de rezistenta. Rosturile de dilatare raman in continuare, se traseaza dupa intarirea pardoselii cu cuart.
De obicei betonul se fabrica din agregate din balastiere incepind cu 0-3 mm, 3-7 mm, 7-15 mm, etc. Datorita faptului ca sub 1 mm nu se regasesc agregate, (fiind spalate in balastiera si se regasesc in iazul de decantare) la suprafata betonului se afla doar apa si ciment care se retrage in timpul procesului de intarire. Acesta pelicula nu are rezistenta mecanica,apare fenomenul de decojire la inghet - dezghet ,se transforma in praf care se matura permanent fara incetare. Dupa ce disparare acesta pojghita se vad pietrele din beton si procesul de degradare continua. Cuartul de elicopterizare inlatura aceste neajunsuri prin faptul ca asigura o pelicula de beton dur cu agregate bine selectionate care sunt sub/peste 1 mm si care nu permite degradarea betonului. Grosimea peliculei de beton de cuart trebuie sa fie de minim 1 mm. Pentru acest lucru este nevoie de minim 4 kg de cuart/mp gata preparat. Pentru performante superioare se poate ajunge la un consum de 5,5 – 6 kg /mp. Astfel se evita ca grosimea betonului de cuart sa fie mai subtire in unele portiuni si creste rezistenta la uzura si frecare. Daca fisureaza betonul suport cu siguranta ca si cuartul de elicopterizare va fisura in acelasi loc.
Sfat pentru beneficiarii lucrarii de betonare si aplicare a cuartului prin elicopterizare: fiti atenti la consumul de cuart aplicat/mp de constructor. In cele mai multe cazuri ei negociaza pretul total de manopera si material/mp dar nu aplica minim 4 kg de cuart/mp. De cele mai multe ori aplica max.2-2,5 kg/mp. Constructorul se alege cu profit suplimentar si voi ca si proprietari cu o pardosea de calitate inferioara cu toate ca ati platit tot ce vi sa cerut.
Exista posibilitatea ca constructorul sa fie ales pe principiul pretului cel mai mic. Pretul mic poate duce si la calitate mica, pretul mic fiind dat si din cantitatea mica de cuart aplicat/mp.
Facebook: https://www.facebook.com/eurocontur/
YouTube: https://www.youtube.com/@eurocontur
Email: office@eurocontur.ro
Sediu Iasi:
Adresa:
Iasi, Str. Ignat, Nr. 15
Telefon:
0232.272.006
Tehnic:
Telefon:
0722.431.100
Contabilitate:
Telefon:
0724.044.022