Servicii » SAPE SI TENCUIELI MECANIZATE

SAPE SI TENCUIELI MECANIZATE

 

AVANTAJELE UNEI TENCUIELI MECANIZATE

Atunci cand constructia casei a ajuns la stadiul tencuielii, trebuie sa stim ca pentru aplicarea acestui strat de mortar cu rol protector se pot folosi doua metode:

1.Tencuiala manuala;

2.Tencuiala mecanizata.

Tencuiala mecanizata este practic o modalitate usoara si moderna de a proteja peretii si tavanele unei cladiri. Atunci cand amenajarea casei ajunge la stadiul aplicarii tencuielii, se naste firesc dilema daca  ar fi bine sa apelati la o tencuiala clasica, realizata manual de catre zugrav, folosind canciocul si mistria sau puteti alege  ca varianta, tencuiala mecanizata.

Multi dintre noi nu ne pricepem la constructii, asa ca o serie de sfaturi si opinii referitoare la tencuirea casei sunt foarte utile. Inainte de a accepta oferta constructorilor, studiati cu atentie necesitatile dumneavoastra, analizati daca este bine sa optati pentru o tencuiala clasica sau pentru tencuiala mecanizata. Metoda clasica presupune o echipa cu experienta si cel putin cateva zile de lucru sustinut. Materialele folosite pentru tencuirea clasica sunt mai ieftine insa manopera este costititoare iar timpul alocat este mai mare decat in cazul tencuielii mecanizate.

Pregatirea peretilor pentru tencuit

Daca va decideti sa aplicati tencuiala mecanizata, trebuie sa stiti ca exista doua feluri de astfel de tencuiala, în functie de materialul folosit.Tencuiala mecanizata poate fi pe baza de ipsos sau pe baza de var-ciment. Indiferent de tipul ales, trebuie respectate o serie de reguli inainte de aplicare. Suportul pe care veti aplica tencuiala trebuie foarte bine curatat inainte de aplicare, trebuie sa fie bine uscat si sa nu fie inghetat. Particulele de praf sau murdarie vor impiedica aderenta materialului iar temperatura prea scazuta, de exemplu sub 5 grade poate dauna calitatii stratului de tencuiala. Amestecul mortarului uscat cu cantitatea corect dozata de apa si aplicarea pe perete sau pe tavan a tencuielii se face cu echipamentul specializat – masina de tencuit.  Din presiunea de aplicare si reglajul pistolului de spritare se poate controla grosimea stratului de tencuiala aplicata. Chiar daca se aplica cu ajutorul unui mecanism si nu manual, amestecul pentru tencuiala trebuie sa fie omogen si bun calitativ. Nu faceti economie la materiale si incercati sa folositi un mix omogen care va oferi o lucrare durabila, pereti netezi si frumosi.

Tencuiala pe baza de Ipsos

Ipsosurile (gleturile, tencuielile, chiturile pe baza de ipsos) se folosesc pentru nivelarea si apoi finisarea suprafetelor din interiorul caselor. In mod normal, nivelarea si finisarea reprezinta doua operatiuni separate. Ipsosurile au in principal un rol estetic, fiind folosite cel mai des la modernizarea si igienizarea aspectului locuintei, pentru netezirea si finisarea peretilor. Totodata, tencuielile reprezinta un suport adecvat pentru zugravire sau aplicarea tapetului. Ipsosurile pot contribui la proprietatile de izolare termica, acustica sau protectie impotriva focului. Produsele pe baza de ipsos isi pastreaza proprietatile pe toata durata de viata, unori fiind egala cu cea a cladirii. Tencuielile pe baza de ipsos nu prezinta fisuri, fiind vorba de un material stabil se usuca mult mai rapid. Acest tip de tencuiala este simplu si rapid de aplicat, fiind vorba de o tencuiala mecanizata. Este un material cu bune proprietati izolatoare, care ofera un confort termic sporit cladirii. Asadar, daca alegeti tencuiala pe baza de ipsos veti avea o lucrare cu pierderi mici si cu consum redus de CO2 in procesul de aplicare, asadar prietenoasa cu mediul.Tencuiala pe baza de ipsos este usoara,iar de multe ori se adauga perlit, necesitand un consum redus de material, cu rezultate netede si excelent prelucrate. Tencuiala de ipsos este pretabila pentru prelucrare cu masina de tencuit pentru interioare, pentru camere ca: bucatarii, bai si incaperi cu rol de depozitare, avand un  nivel de umiditate mediu. In cazul incaperilor sau zonelor incadrate in grupa W3 de umiditate este obligatorie realizarea hidroizolatiei, iar la incaperile supuse umezelii – bai, WC-uri,  suprafata de tencuit se va amorsa. Poate fi folosita si daca sunt sisteme de incalzire prin pereti, pana la o temperatura ce nu depaseste 40 de grade Celsius.

Tencuiala pe baza de var - ciment

Tencuiala pe baza de var - ciment este un mortar uscat predozat care se prelucreaza manual sau mecanizat, pretabila pentru interior si exterior. Ca si compozitie, aceasta tencuiala contine var pentru constructii, ciment, nisipuri de tencuiala, diferite adaosuri. Este permeabila la vapori, suprafata este gata de a fi vopsita dupa finisare, are o  buna absorbtie a vaporilor pentru reglarea nivelului de umiditate si pastreaza un  climat interior confortabil. Tencuiala var - ciment poate fi driscuita sau gratata, fiind recomandata inclusiv pentru incaperi umede sau diferite incaperi industriale supuse umezelii. Se poate folosi inclusiv la sisteme de incalzire prin pereti.

Avantajele unei tencuieli mecanizate

Fata de tencuiala manuala, cea mecanizata prezinta o serie de avantaje care o fac demna de utilizat in cazul in care aveti de acoperit o suprafata considerabila. Tencuiala mecanizata pe baza de var - ciment este potrivita pentru nivelarea suprafetelor cu diferente de dimensiuni sau cu erori pe verticala sau orizontala. Se executa rapid, fara mari pierderi de material si protejeaza zidaria.Tencuiala pe baza de var - ciment are de obicei rol de incarcatura si necesita mai multe straturi de glet. Se poate folosi la exterior si la interior deopotriva. Tencuiala mecanizata pe baza de ipsos este folosita preponderent la interior, necesita un singur strat de glet si are un rol de reglare a umiditatii incaperii. Aderenta unei astfel de tencuieli este foarte buna si permite o aplicare ideala a zugravelii, lavabilei, etc. Tencuielile mecanizate se preteaza pentru orice cladire rezidentiala sau industriala, deoarece se obtin lucrari de calitate in timp redus cu costuri mici. Aplicarea tencuielii mecanizate se  face de catre personal calificat, cu  finisaje. Se ponteaza suprafata de tencuit (pereti, usi, ferestre) cu coltari zincati de inalta calitate; se amorseaza suprafetele de beton cu beton contact; se aplica o plasa din fibra de sticla la intersectia dintre beton si caramida pentu evitarea fisurilor; se aplica materialul din mortar cu ajutorul masinii de tencuit. Suprafata se va nivela cu dreptarul tip H, iar dupa indreptare se va realiza planeitatea suprafetei tencuielii folosind un dreptar trapezoidal.

Tencuiala si finisajul sunt realizate dintr-un singur strat, un strat de tencuiala mecanizata inlocuind 5 straturi traditionale pentru a ajunge la acelasi gen de finisaj (sprit, grund, tinci si doua straturi de glet).

Concluzii referitoare la tencuiala mecanizata

Constructia unei case presupune invariabil si tencuirea peretilor. Aceasta operatiune are un rol crucial pentru indreptarea si nivelarea imperfectiunilor, pentru obtinerea unui suport neted si de calitate pentru zugraveala. Nu incercati sa economisiti materiale sau sa achizitionati diferite feluri de mortar de slaba calitate. Rezultatul va fi unul greu de estimat, deoarece peretii tencuiti gresit vor prezenta neregularitati, nu vor fi drepti iar zugraveala risca sa se crape rapid si sa dea nastere la fisuri inestetice. Atunci cand decideti sa optati pentru tencuiala mecanizata, este de preferat sa alegeti o firma de constructii cu reputatie buna. Masinile de tencuit sunt utilaje nu tocmai ieftine, iar o masina performanta poate insemna exact diferenta dintre o tencuiala de calitate sau ceva improvizat.

Incercati sa alegeti meseriasi buni, lucratori care au folosit si in trecut o masina de tencuit. Spre deosebire de tencuiala manuala, cea mecanizata se realizeaza in timp mult mai scurt si de accea nu veti avea, in final, o durata mare a lucrarilor de constructii. 

Alegeti ipsos sau var - ciment de buna calitate, nu improvizati un mix de materiale de proveniente diferite. Aceste materiale de constructii au anumiti indicatori, iar melanjul final pe baza caruia se va realiza tencuiala trebuie sa fie unul omogen si usor de folosit.

Aceste tencuieli au in compozitia lor nisip si ciment si reprezinta un mortar de incarcatura, de aceea finisajele ulterioare sunt mai costisitoare. Se pot aplica atat pentru tencuiala la interior cat si tencuiala la exterior. Tencuielile cu mortare clasice necesita tinci si straturi de glet de finisare, pentru obtinerea calitatii dorite. 

Daca doriti sa realizati singuri tencuiala mecanizata, asigurati-va ca stiti cum sa folositi masina de tencuit. Prin exercitiu, se va deprinde tehnica necesara, iar, în final, rezultatele muncii vor fi admirabile. O tencuiala buna este fundamentala pentru pereti si tavane, iar finisajele se vor realiza mult mai usor si vor fi calitativ excelente. In timp, tencuiala pastreaza peretii casei, protejeaza de umezeala si factorii nocivi de mediu, asa ca este o alegere minunata sa optati pentru tencuiala mecanizata. Daca tencuiala trebuie refacută, in timp, va necesita operatiuni de curatare a peretilor si va genera costuri destul de mari. Luati in considerare si suprafata care trebuie tencuita. Daca e vorba de cativa pereti si tavane, este o situatie diferita. Daca suprafetele sunt generoase, atunci fara indoiala tencuiala mecanizata este alegerea potrivita, care va va oferi satisfactia unei lucrari de calitate. Finisajele ulterioare vor pune in valoare casa, peretii drepti si netezi vor permite amplasarea mobilei fara probleme iar caminul dumneavoastra va arata exact asa cum va doriti.

Contact:
SC Euro Contur SRL
Date Fiscale:
Cod fiscal: 16904671
Nr. Reg. Com.: J22/2365/2004
Web:
www.eurocontur.ro
Email: office@eurocontur.ro
 
Sediu Iasi:
Adresa:
Iasi, Str. Ignat, Nr. 15
Telefon:
0232.272.006
Fax:
0232.231.315
 
Departament Tehnic:
Telefon:
0722.431.100
0726.332.477
0729.882.077
Departament Contabilitate:
Telefon:
0724.044.022