Servicii » CONSTRUCTII TERENURI SPORTIVE (TENIS DE CAMP, MINIFOTBAL ETC.)

CONSTRUCTII TERENURI SPORTIVE (TENIS DE CAMP, MINIFOTBAL ETC.)

 

INFRASTRUCTURA SI CONSTRUCTIA TERENULUI DE TENIS DE CAMP DIN ZGURA

In tara noastra, cele mai raspandite terenuri de tenis de camp sunt cele de zgura. Terenul de joc are dimensiuni omologate, trebuie sa fie dreptunghiular si sa respecte urmatoarele dimensiuni:

  • lungime teren  23.77 m;
  • latime teren de simplu 8.23 m;
  • latime teren de dublu 10.97 m (se aduga 1.37 m pe ambele parti in latime).

Terenurile de tenis de camp pe zgura se marcheaza cu linii din material plastic de culoare alba cu latimea cuprinsa intre 2.5 si 5 cm iar masuratorile spatiului de joc se vor efectua la partea exterioara a liniilor.

Lungimea totala a terenului este impartita in doua jumatati egale de un fileu pozitionat transversal, sustinut la marginea superioara de un cablu metallic (acoperit cu o banda lata de 5 - 6.3 cm) cu diametrul maxim de 8 mm, ancorat la capete de doi stalpi metalici cu inaltimea de 1.07 m, montati la distanta de 0.81 m in afara terenului de joc.

Paralel cu fileul la distanta de 6.40 m pe ambele parti se vor marca liniile de serviciu iar spatiul dintre fileu, linia de serviciu si liniile laterale se imparte in doua parti egale cu o linie de mijloc lata de 5 cm paralela cu liniile laterale, suprafetele rezultate formeaza careurile de serviciu. Jumatatea liniilor de fund este marcata printr-o linie de 10 cm lungime si 5 cm latime, numita semn de centru.

La jumatate fileul are o inaltime de 91.5cm fiind prins de sol cu o chinga lata de 5 cm iar la capete se prinde de stalpii metalici si are o inaltime de 1.07 cm. Intre linia de fund si gardul de sarma se va lasa un spatiu de minim 6.4 m iar in partile laterale de minim 3.66 m. In cazul a doua terenuri alaturate distanta minima dintre ele va fi de 4 m.

Este recomandat ca terenul de tenis sa nu fie amplasat intr-o zona zgomotoasa, cu poluare, unde sunt alunecari de teren, vant puternic sau in apropierea arborilor foiosi.

Terenul de zgura ofera o serie de avantaje si beneficii pentru sanatatea jucatorilor care practica acest frumos sport. Suprafata granulara actioneaza ca o perna de absorbtie a socurilor, protejeaza articulatiile picioarelor, reduce numarul accidentarilor si  permite sportivilor sa alunece in timpul jocului. Aceste terenuri sunt practicabile pentru joc la cateva minute dupa ploaie, datorita sistemului de drenaj, apa este  absorbita de la suprafata pana la baza. Deoarece stratul de zgura retine umiditatea si respira in cele mai fierbinti zile de vara, suprafata ramane cu o medie de 20% mai rece decat terenurile dure. 

Constructia unui teren de tenis de camp din zgura presupune respectarea unor reguli constructive specifice pentru a realiza o suprafata plana de buna calitate pregatita sa faca fata intemperiilor si sa asigure conditii optime de joc.

In primul rand se recomanda ca orientarea terenului de tenis de camp sa fie facuta cu axa longitudinala pe directia N - S, la care se admite o abatere maxima de 15 grade pentru a limita deranjul produs jucatorilor in timpul jocului de soarele puternic.
Acest aspect il vom avea in vedere atunci cand stabilim cele 4 colturi ale terenului, care vor fi marcate cu tarusi apoi se trece la trasarea si decaparea stratului de pamant vegetal pana la o adancime de 0.5 m.

Pentru efectuarea instalatiei de drenaj se amplaseaza la colturile terenului cate un camin colector, executat din tuburi de beton sau pvc, la care se racordeaza 8 tuburi de drenaj montate perpendicular pe lungimea terenului.Sistemul de drenaj se racordeaza la reteaua de canalizare sau este dirijat spre o apa curgatoare, bazin colector etc., intrucat apa respectiva nu este poluanta.Tot in acest moment se stabileste centrul terenului si locurile unde vin montati stalpii de nocturna si stalpii care sustin fileu pentru a pregati armarea si turnarea fundatiei acestora. Apoi se fixeaza in santuri tuburile prin care se va introduce instalatia de nocturna. 

De obicei terenul de tenis de camp este format din 5 straturi, cu particule mai mari la baza, scazand pana la  stratul fin de la suprafata. Primul strat la fundatia terenului de tenis de camp este alcatuit dintr-un material dur, precum piatra de rau sau refuz de ciur si are o grosime de 0.15 – 0.20 m dupa stropire si tavalugire. Dupa ce am parcurs aceasta etapa montam succesiv straturile intermediare compuse din pietris cu o grosime de pana la 6 cm si zgura neagra sau rosie necernuta, cu granulatia cuprinsa intre 25 si 80 mm. Materialul final este compus dintr-un amestec special din 75% zgura rosie (praf de caramida rosie), 5% nisip cu granulatie mai mica de 3 mm si 20% argila. Se efectueaza trasarea terenului de joc efectiv apoi se monteaza liniile de marcaj confecÅĢionate sub forma unor benzi de material plastic de culoare alba care vor fi incastrate in sol cu ajutorul unor cleme de prindere metalice. 

Executarea instalatiei de nocturna la terenul de tenis de camp se va face astfel incat lumina produsa de aceasta prin, orientarea,  intensitatea ei si modul de amplasare a proiectoarelor sa asigure:

• o perceptie foarte buna a mingilor si a fileului;
• vizibilitatea perfecta a tuturor traiectoriilor mingii;
• contrastul liniilor de marcaj cu suprafata de joc;
• sa asigure protectia surselor de lumina;
• un nivel de iluminare între 300 si 700 lux.

Terenul de tenis de camp trebuie imprejmuit cu un gard de sarma de 4 m inaltime in spatele liniilor de fund si intre 1.20 si 2.00 m pe laturile lungi. Pe gard se vor monta prelate sintetice de culoare verde, pentru a facilita perceptia mingilor in timpul jocului.
Aceste detalii contribuie la crearea unei ambiante confortabile si asigura in acelasi timp conditii pentru jucatori.

 

INTRETINEREA TERENULUI DE TENIS DE CAMP PE ZGURA

Terenul de zgura presupune o refacere anuala si o intretinere curenta. Avand in vedere conditiile climatice din tara noastra terenurile de zgura neacoperite nu sunt practicabile 5 - 6 luni pe an. Refacerea anuala consta in rascolirea zgurei cu grebla la o adancime de max 5 cm, curatarea impuritatilor, nivelarea, compresarea cu ruloul, fixarea liniilor de marcaj, perierea si stropirea in mai multe randuri. Intretinerea curenta presupune stropirea de trei ori pe zi, perierea si curatarea liniilor de marcaj.

Contact:
SC Euro Contur SRL
Date Fiscale:
Cod fiscal: 16904671
Nr. Reg. Com.: J22/2365/2004
Web: www.eurocontur.ro

Facebook: https://www.facebook.com/eurocontur/

YouTube: https://www.youtube.com/@eurocontur

Email: office@eurocontur.ro

Sediu Iasi:
Adresa:
Iasi, Str. Ignat, Nr. 15
Telefon:
0232.272.006
Tehnic:
Telefon:
0722.431.100
Contabilitate:
Telefon:
0724.044.022